Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Αρμόδιοι για την περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων είναι οι δήμοι και οι κοινότητες.

Σε περίπτωση που το ζώο είναι αδέσποτο φέρει ποινική αλλά και αστική ευθύνη ο Δήμος στην περιφέρεια αρμοδιότητας του οποίου που έλαβε χώρα το συμβάν.
Ποινικά σύμφωνα με 15 , 314 ΠΚ και αστικά βάσει 105 και 106 Εισ.Ν.Α.Κ και 932 ΑΚ με αρμόδια τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς υπάρχει ιδιαίτερη νομική υποχρέωση του Δήμου για περισυλλογή αδέσποτων σκύλων και διασφάλιση ακίνδυνης χρήσης δημόσιων χώρων από τους δημότες καθώς και για προστασία της ζωής και υγείας των δημοτών (3022/12ΣτΕ , 932/2008 ΜΔΠΠειρ.)
Αυτό προκύπτει απο το άρθρο 24 παρ. 1 περ. η΄ του Π.Δ. 410/95 «Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας» (Α΄231), οπου ορίζεται ότι στην αρμοδιότητα των δήμων και των κοινοτήτων ανήκει, μεταξύ άλλων, και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η προστασία της ζωής και της υγείας των κατοίκων. Με τις διατάξεις δε του άρθρου 7 του Ν. 3170/03 (Α΄ 191) ορίζονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής : Αρμόδιοι για την περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων είναι οι δήμοι και οι κοινότητες. Η περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων μπορεί να πραγματοποιείται και από ζωοφιλικά σωματεία, εφόσον διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή, σε συνεργασία με τον αρμόδιο δήμο ή κοινότητα. Οι δήμοι και οι κοινότητες συγκροτούν τα συνεργεία περισυλλογής από άτομα τα οποία διαθέτουν την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία σε θέματα που αφορούν στην αιχμαλωσία των ζώων και κατέχουν τις τεχνικές χειρισμού τους (παρ.1). Οι σκύλοι που περισυλλέγονται οδηγούνται στα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, που ιδρύονται και λειτουργούν από τους δήμους, τις κοινότητες και τα ζωοφιλικά σωματεία (παρ.3 περ. α΄). Κατ' εξουσιοδότηση της παρ. 7 του ως άνω άρθρου εκδόθηκε η 280239 της 12/19-11-03 απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, με τις διατάξεις της οποίας καθορίστηκε ο τρόπος σήμανσης και καταγραφής των αδέσποτων ζώων και ορίστηκε η σύσταση επιτροπής για την παρακολούθηση της εφαρμογής του σχετικού προγράμματος από το Δήμο που είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή του, σύμφωνα με το Ν.3170/03.
Βέβαια η ευθύνη του δήμου εξακριβώνεται με βάση τα πραγματικά περιστατικά κάθε συγκεκριμένης υπόθεσης, όπως αν τα όργανα του δήμου γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν την παρουσία αδέσποτων σκύλων στην περιοχή όπου συνέβη το ατύχημα και παρά ταύτα παρέλειψαν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα.Επίσης αν υπήρχε παράλειψη των οργάνων του δήμου να συγκροτήσουν ειδικό συνεργείο περισυλλογής αδέσποτων σκύλων και να κατασκευάσουν καταφύγιο ζώων [ άρθρο 24 παρ. 1 περ. η του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα (π.δ. 410/1995)]
Φυσικά σε περίπτωση που αποδειχθεί η ποινική ευθύνη του ΟΤΑ καταδικάζεται ποινικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος (φυσικό πρόσωπο) ενω αστικά ο ΟΤΑ ως νομικό πρόσωπο ,με μάλιστα καθόλου ευκαταφρόνητα ποσά αποζημίωσης...

Δεν υπάρχουν σχόλια: